Sonkás céklaleves

  • 25.08.2010.
  • 4

A cékla számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mely fontos szervezetünk számára. Leginkább káliumban gazdag, de ezenkívül tartalmaz még kálciumot, foszfort, vasat, nátriumot, valamint A, B és C vitaminokat és nem utolsó sorban antioxidáns hatású. Fogyasszuk tehát gyakrabban és ne csak céklasalátaként.

Összetevők

  • 5 dl tormás céklasaláta
  • 40 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller),
  • 30 dkg főtt kötözött sonka
  • 2 dl tejszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. frissen reszelt torma
  • 1 ek. liszt
  • 1 ek. Vegeta
  • 3 ek. olaj
  • 1 babérlevél
  • törött fekete bors
  • kevés porcukor

Elkészítés

  1. 1.
    A felforrósított olajon megfonnyasztom a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd ráteszem az ugyancsak tisztított, megmosott és vékony csíkokra vágott zöldséget.
  2. 2.
    Egy liter vizet öntök rá, és a Vegetával, borssal, babérlevéllel megfőzöm. Ha a zöldség már félig puha, beleteszem a metéltre vágott főtt sonkát és készre főzöm.
  3. 3.
    A tejszínben simára keverem a lisztet és 1 dl ecetes céklalevet, majd a keverékkel behabarom a levest.
  4. 4.
    Folyamatosan kevergetve felforralom, és 5 percig főzöm, végül a csíkokra vágott céklát is beleteszem. Kevés cukorral ízesítem, és a tetejét meghintem reszelt tormával.