Sörben párolt húskenyér

  • 23.03.2009.
  • Közepes
  • 6
  • 80 min

A sört, a dánok egyik kedvenc italát ebben a receptben a sütéshez használjuk. Dupla élvezet, nemde?

Összetevők

  • 1 kg darált sertéshús
  • 1 ek. Vegeta
  • 1 tk. őrölt fehérbors
  • 2 tojás
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 1 ek. felaprított petrezselyem
  • 20 dkg füstölt sonka vagy tarja
  • 3-4 ek. olaj
  • 5-6 dl sör

Elkészítés

  1. 1.
    A darált húst a Vegetával, a borssal, a felvert tojással, a zsemlemorzsával, a petrezselyemmel és a ledarált füstölt hússal jól összedolgozzuk.
  2. 2.
    A masszát folpack fóliára rakjuk, és segítségével cipót formázunk belőle.
  3. 3.
    A fóliát lehúzzuk róla, a cipót olajjal kikent tepsibe tesszük, és 220 ºC-ra előmelegített sütőben kb.15 percig sütjük.
  4. 4.
    A sörrel leöntjük, alufóliával lefedjük, és 180 ºC-on további 50 percig sütjük. Ekkor a a fóliát levesszük róla, és kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
  5. 5.
    A húskenyeret a tepsiből kiemeljük, kissé hűlni hagyjuk, majd felszeleteljük.

Tálalás

A húskenyér mellé hagymás burgonyasaláta illik legjobban. Hidegen, majonézzel, zöldsalátával szendvicset is készíthetünk belőle.

Tanács

A húskenyeret az utolsó 15 perces sütés előtt megkenhetjük felvert tojással.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 644 / 2.692 - -
Zsír g 48,12 - -
Szénhidrát g 5,85 - -
élelmi rost g 0,32 - -
Fehérje g 38,32 - -
g 1,61 0 0
A vitamin μg 150,12 4 3
D vitamin μg 32,98 16 16
E vitamin mg 8,27 38 38
Niacin mg 17,58 126 88
Kálium mg 655,70 18 18
Kalcium mg 45,39 5 5
Foszfor mg 414,38 52 52

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)