Spagetti szicíliai módra

  • 13.05.2013.
  • Közepes
  • 6
  • 40 min

Nagyszerű tésztás fogásainak és pizzáinak köszönhetően az olasz konyha méltán világhírű, magán hordozva a mediterrán stílusjegyeit, bőkezűen használva a paradicsomot, olívabogyót, olívaolajat, sajtot, halat és fehérbort.

Összetevők

  • 2-3 dkg konzerv ajókafilé
  • 1 dl tej
  • 0,8 dl extraszűz olívaolaj
  • 12 dkg vöröshagyma
  • 1 zsenge padlizsán (22-25 dkg)
  • 1 zöld húsú kaliforniai paprika (15 dkg)
  • 1 evőkanál Vegeta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 dkg spagetti
  • 2 doboz, egyenként 390 grammos hámozott, kockázott konzervparadicsom
  • 1 evőkanál durvára vágott bazsalikomlevél
  • néhány szem magozott fekete olajbogyó
  • durva szemű tengeri só
  • a díszítéshez
  • bazsalikomlevél
  • néhány csepp olívaolaj

Elkészítés

  1. 1.
    Az ajókafilét egy kisebb pohárba rakjuk és ráöntjük a tejet úgy, hogy az teljesen ellepje. 10 percre félretesszük, ezalatt a tej elveszi az ajóka túlzott sósságát. Ezután kiemeljük, lecsöpögtetjük és apróra vágjuk.
  2. 2.
    A megtisztított hagymát apróra, a padlizsánt és a kicsumázott paprikát 1,5 centis kockákra vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben az olajat közepesen megforrósítjuk, a zöldségeket rádobjuk. Nagy lángon, rázogatva 3-4 percig pirítjuk. A Vegetával ízesítjük, a zúzott fokhagymával fűszerezzük, kis lángon pároljuk még 5 percig.
  3. 3.
    Közben a spagettit enyhén sózott, bő, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük. A zöldségekhez öntjük. Az ajókát, a konzervparadicsomot, a bazsalikomot, az olajbogyót hozzáadjuk, durva szemű sóval ízesítjük. Keverve, rázogatva kb. 5 percig főzzük, hogy az ízes zöldséges ragu mindenhol bevonhassa a tésztát.

Tálalás

Adagonként bazsalikomlevéllel díszítjük és pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk.

Kis titok

Amikor a puha tésztát átemeljük a zöldségekhez, nem kell tökéletesen lecsöpögtetni a főzőlétől, hisz abban ott a tészta keményítőtartalmának egy kis része, amitől az étel leve szaftosabb, kicsit sűrűbb lesz.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 365 / 1.526 - -
Zsír g 23,01 - -
Szénhidrát g 33,95 - -
élelmi rost g 6,15 - -
Fehérje g 9,33 - -
g 4,25 0 0
A vitamin μg 1.917,99 48 38
D vitamin μg 20,31 10 10
Niacin mg 5,16 37 26
Pantoténsav mg 0,53 8 8
Kálium mg 1.013,28 27 27
Kalcium mg 167,05 17 17
Foszfor mg 112,93 14 14

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)