Sült hús szedermártással

  • 10.08.2009.
  • Közepes
  • 4
  • 30 min

Próbálják ki ezt a húsos–gyümölcsös ízkombinációt. A sertéshús szedermártással, párolt csiperkegombával és gnocchival (ejtsd: gnyokki) különleges élményt nyújt, elkészítésével pedig kezdők is bátran próbálkozhatnak. A szedermártás kitűnően illik borjú- vagy vadhúshoz is.

Összetevők

  • 60 dkg sertés szűzpecsenye
  • 2 ek. Vegeta PIKÁNS
  • 3 ek. olaj
  • 2 dl szederborq
  • 15 dkg szeder
  • 1 ek. erdeigyümölcs-dzsem
  • 3 dkg vaj
  • 50 dkg csiperkegomba
  • őrölt bors
  • A körethez:
  • 40 dkg gnocchi

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott, szárazra törölt húst kb. 2 centi vastag szeletekre vágjuk, a Vegetával meghintjük, és serpanyőben, forró olajon mindkét oldalukon hirtelen megsütjük.
  2. 2.
    A húst tűzálló tálba rakjuk, és melegen tartjuk. Visszamaradt zsiradékába a szederbort beleöntjük, a megmosott, jól lecsöpögtetett szedret rádobjuk, és levét kb. felére beforraljuk. Ekkor annyi dzsemet elkeverünk benne, hogy mártás-sűrűségű legyen.
  3. 3.
    A megtisztított, feldarabolt csiperkegombát serpenyőben, forró olajon, kevergetve pirítjuk, majd megsózzuk, megborsozzuk, és addig pároljuk, amíg az összes leve elfő.

Tálalás

A szűzérméket a csiperkegombával, a lobogva forró, sós vízben kifőzött, és lecsöpögtetett gnocchival és a szedermártással leöntve tálaljuk.

Tanács

Ha a mártást túl savanykásnak találnánk, adjunk hozzá még egy kis cukrot.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 574 / 2.399 - -
Zsír g 29,77 - -
Szénhidrát g 32,71 - -
élelmi rost g 2,77 - -
Fehérje g 37,46 - -
g 1,76 0 0
A vitamin μg 540,23 14 11
D vitamin μg 117,20 59 59
E vitamin mg 9,07 41 41
Niacin mg 21,02 150 105
Kálium mg 1.281,56 35 35
Foszfor mg 528,93 66 66
Magnézium mg 69,35 23 17

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)