Sült savanyú káposzta

  • 01.11.2003.
  • Közepes
  • 4
  • 80 min

A savanyú káposzta mellé legjobban a burgonyapüré, és a főtt vagy sült kolbász illik. Kóstolják meg egy új változatát, amelyben mind a kettő szerepel.

Összetevők

  • 70 dkg vágott savanyú káposzta
  • 6 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek. liszt
  • 2 ek. Vegeta
  • 3 pár debreceni kolbász
  • 1 ek. mustár
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 0,5 dl olaj
  • A burgonyapüréhez:
  • 1 kg burgonya
  • 2 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl főzőtejszín
  • reszelt szerecsendió

Elkészítés

  1. 1.
    A savanyú káposztát apróbbra vágjuk, és ha túl savanyúnak találjuk, hideg vízzel kissé átöblítjük. Vigyázzunk, nehogy túlságosan átmossuk, mert vízízű lesz.
  2. 2.
    Serpenyőben egy kevés forró olajon a szalonnát, a felaprított hagymát kevergetve együtt megpirítjuk, majd a liszttel megszórjuk. A savanyú káposztát rádobjuk, a Vegetával meghintjük, és 1 deci vízzel fölöntjük. Lassú tűzön kb. 15 percig pároljuk.
  3. 3.
    A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és felkockázzuk. Enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A főtt burgonyát a vajjal pürésítjük, a felvert tojássárgáját, a tejszínt és a reszelt szerecsendiót is beledolgozzuk.
  4. 4.
    A párolt savanyú káposztát tepsibe vagy cseréptálba simítjuk, a burgonyapürét ráterítjük, és megborsozzuk. A kolbászt ferdén felszeleteljük, és a szeletek egyik oldalát mustárral megkenjük, majd megszórjuk a zsemlemorzsával. A burgonyára rendezzük, és az a maradék olajat ráálocsoljuk.
  5. 5.
    A tepsit 200 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.

Tálalás

A savanyú káposztát kukoricakenyérrel, abban az edényben tálaljuk fel, amelyben sült.

Tanács

A kolbászt helyettesíthetjük csíkokra vágott, sült hússal.

Kis titok

Ha egy kevés lisztet adunk hozzá, teltebb ízt kapunk.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 1267 / 5.296 - -
Zsír g 71,72 - -
Szénhidrát g 126,08 - -
élelmi rost g 6,48 - -
Fehérje g 33,97 - -
g 4,36 0 0
A vitamin μg 576,66 14 12
D vitamin μg 26,20 13 13
C vitamin mg 48,02 64 53
Niacin mg 14,47 103 72
Kálium mg 1.649,92 45 45
Kalcium mg 222,26 22 22
Foszfor mg 487,26 61 61

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)