Sült sonka

  • 22.12.2008.
  • Közepes
  • 6
  • 240 min

A húsvéti ünnepeket nehéz elképzelni főtt sonka nélkül. Ha szeretnénk ezt az ételt különlegesebbé varázsolni, akkor vonjuk be a sonkát mézes-mustáros mázzal, a torma helyett pedig zellerpürét és fehérboros-mustáros mártást kínáljunk hozzá.

Összetevők

  • 1 sonka (enyhébben füstölt, kb.4 kg)
  • 1 fej nagyobb hagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 babérlevél
  • néhány szem feketebors
  • A mázhoz:
  • 10 dkg virágméz
  • 3-4 ek. magos mustár
  • A mártáshoz:
  • 5 dkg vaj
  • 3 fej hagyma
  • 1 ek. liszt
  • 0,5 dl fehérbor
  • 2 tk. magos mustár
  • 2 tk. sima dijoni mustár
  • ½ ek. paradicsomsűrítmény
  • 1 tk. Vegeta
  • A zellerpüréhez:
  • 1 kg zellergumó
  • 5 dkg vaj
  • 0,5 dl tejföl

Elkészítés

  1. 1.
    A sonkát fazékba tesszük, hideg vízzel felöntjük. Héjastól a megmosott hagymát, a megtisztított sárgarépát, a babérlevelet, a borsot beledobjuk, és felforraljuk. Lejjebb vesszük a lángot, és 4-5 óra alatt puhára főzzük.
  2. 2.
    A főtt sonka bőrét és zsíros részét lefejtjük, majd a sovány felszínét rácsosan, nem túl mélyen bevagdossuk.
  3. 3.
    A mázhoz a mézet meg a mustárt simára keverjük, a sonkát alaposan köröskörül megkenjük vele, és tepsibe töltjük. A sütőt 200 ºC-ra előmelegítjük és a sonkát kb. 45 percig sütjük úgy, hogy a maradék mázzal időnként megkenegetjük. Egy kevéske vizet aláönthetünk, de nem muszáj.
  4. 4.
    A mártáshoz serpenyőben a forró vajon a megtisztított, felaprított hagymát kevergetve megpirítjuk, a liszttel meghintjük, és 3 deci vízzel felöntjük. A kétféle mustárt, a paradicsompürét meg a Vegetát folyamatos leverés mellett hozzáadjuk, és 10 percig főzzük.
  5. 5.
    A meghámozott zellert felszeleteljük, fazékba szórjuk, és annyi vízzel öntjük föl, amennyi ellepi. Kb. 45 perc alatt puhára főzzük.
  6. 6.
    A zellert leszűrjük, a vajat, a tejfölt és a sót hozzáadjuk, majd botmixerrel pépesítjük.

Tálalás

A sonkát felszeleteljük, és a zellerpürével meg a mustármártással tálaljuk.

Tanács

A sonkát 1 nappal korábban is elkészíthetjük, melegen és hidegen is finom.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 611 / 2.554 - -
Zsír g 25,63 - -
Szénhidrát g 27,51 - -
élelmi rost g 3,57 - -
Fehérje g 66,06 - -
g 10,73 0 0
A vitamin μg 6.037,14 151 121
D vitamin μg 38,03 19 19
C vitamin mg 13,15 18 15
Niacin mg 26,61 190 133
Kálium mg 1.301,89 35 35
Kalcium mg 103,38 10 10
Foszfor mg 747,05 93 93

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)