Szárma (töltött káposzta) füstölt hússal

  • 03.12.2007.
  • Nehéz
  • 4 – 6
  • 180 min

A szárma török eredetű szó, amely a savanyúkáposza- vagy szőlőlevélbe tekert tölteléket jelenti. Általában burgonyapürével vagy házikenyérrel tálaljuk.

Összetevők 4 – 6 

  • 1 fej leveles savanyú káposzta (1 kg)
  • 30 dkg vágott savanyú káposzta
  • 50 dkg füstölt oldalas
  • 2 babérlevél
  • 1 tk. egész bors
  • A töltelékhez:
  • 1 ek. olaj
  • 2 fej nagyobb hagyma
  • 3 dkg apróra vágott húsos szalonna (bacon)
  • 60 dkg darált marhahús
  • 20 dkg darált sertéshús
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 8 dkg rizs
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • ½ tk. bors
  • 1 tk. Vegeta
  • A habaráshoz:
  • 3 ek. olaj
  • 1 ek. liszt
  • ½ tk. őrölt pirospaprika
  • 1 ek. paradicsom koncentrátum
  • 3 dl víz

Elkészítés

  1. 1.
    A töltelékhez az apróra vágott hagymát a szalonnával együtt 1 evőkanálnyi olajon kevergetve megpirítjuk.
  2. 2.
    Mély tálban a kétféle húst, a zúzott fokhagymát, a pirított szalonnás hagymát, a tojást, a rizst, az őrölt pirospaprikát, a borsot és a Vegetát 1 deci hideg vízzel jól összegyúrjuk.
  3. 3.
    A káposztaleveleket a fejről leválasztjuk, a vastag ereket kimetsszük, és hideg víz alatt leöblítjük. (Ha nem túl savanyú, ez a művelet elhagyható.)
  4. 4.
    Minden levélre 2-3 evőkanálnyi tölteléket rakunk, felgöngyöljük, a levél széleit gondosan behajtjuk.
  5. 5.
    A vágott savanyú káposzta felét a fazék aljára terítjük, a darabokra vágott füstölt oldalast rárakjuk, a töltött káposztát a húsra rendezzük, a babérlevelet, a borsot beleszórjuk, és a maradék vágott káposztával betakarjuk.
  6. 6.
    Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Lassú tűzön kb. 2 órán át főzzük.
  7. 7.
    A habaráshoz a lisztet az olajon zsemleszínűre pirítjuk.
  8. 8.
    Folyamatos keverés mellett őrölt pirospaprikát, a paradicsomot és a vizet is hozzáadjuk.
  9. 9.
    A habarást a töltött káposztába öntjük, és összeforraljuk.

Tálalás

A töltött káposztát főtt burgonyával tálaljuk.

Tanács

A füstölt oldalast húsos szalonnaszeletekkel is helyettesíthetjük.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 1371 / 5.731 - -
Zsír g 93,72 - -
Szénhidrát g 98,14 - -
élelmi rost g 2,45 - -
Fehérje g 36,23 - -
g 4,06 0 0
A vitamin μg 101,99 3 2
D vitamin μg 30,93 15 15
E vitamin mg 8,01 36 36
C vitamin mg 32,02 43 36
Kálium mg 1.036,14 28 28
Kalcium mg 134,41 13 13
Foszfor mg 397,53 50 50

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)