Szűzérmék ínyenc vajjal

  • 04.02.2005.
  • Nehéz
  • 4
  • 80 min

Hogyan ízesítsük a sertés szűzérmét? Tűzzünk rá egy rozmaring ágat, és hagyjuk egy ideig állni. A lágy hús átveszi a mediterrán fűszernövény illatát, az ízét és a textúráját pedig a párolt tök, burgonya és a szalonna gazdagítja majd.

Összetevők

  • 2 sertés szűzpecsenye (kb. 80 dkg)
  • 4 ágacska rozmaring
  • 3 ek. olaj
  • 2 ek. Vegeta
  • A körethez:
  • 80 dkg burgonya
  • 5 dkg sütőtök
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 tk. Vegeta
  • 2 ek. olaj
  • Az ízesített vajhoz:
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek. frissen felaprított petrezselyem
  • 1 ek. frissen felaprított rozmaringlevél
  • 1-2 tk. citromlé
  • 1 késhegynyi Vegeta

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott burgonyát héjastól kb. 20 percig főzzük, majd leszűrjük, meghámozzuk, és 1 centis kockákra vágjuk. A megtisztított sütőtök húsát káposztareszelőn lereszeljük.
  2. 2.
    A megmosott szűzpecsenyét felszeleteljük úgy, hogy 12 szűzérmét kapjunk.
  3. 3.
    A rozmaring ágakról a tűlevelek háromnegyed részét leszedjük, és apróra vágjuk. Mindegyik rozmaringágra 3 sertés szűzérmét felszúrunk. A Vegetával mindkét oldalukat megszórjuk, és 30 percig állni hagyjuk.
  4. 4.
    A puha vajat az aprított rozmaringgal, egy teáskanálnyi apróra vágott petrezselyemmel, a Vegetával és a citromlével simára keverjük, és hűtőszekrényben jól megdermesztjük.
  5. 5.
    A megtisztított, finomra aprított hagymát és szalonnát serpenyőben, forró olajon megfuttatjuk. A burgonyát és a tököt beleszórjuk, és a Vegetával meghintjük.
  6. 6.
    Kevergetve 15 percig pároljuk, a tálalás előtt pedig megszórjuk a maradék apróra vágott petrezselyemmel.
  7. 7.
    A maradék olajon a szűzérmék minden oldalát 3-4 percig sütjük.

Tálalás

Mindegyik szűzrémére egy teáskanálnyi ízesített vajat teszünk, és azonnal tálaljuk az ízes burgonya és tök körettel.

Tanács

Ahhoz, hogy a vaj minél pikánsabb legyen, a rozmaring leveleket vágjuk nagyon finomra.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 716 / 2.993 - -
Zsír g 45,52 - -
Szénhidrát g 36,86 - -
élelmi rost g 7,00 - -
Fehérje g 41,93 - -
g 6,17 0 0
A vitamin μg 1.093,58 27 22
D vitamin μg 33,50 17 17
C vitamin mg 4.223,00 5631 4692
Niacin mg 18,88 135 94
Kálium mg 1.808,45 49 49
Foszfor mg 504,08 63 63
Magnézium mg 119,25 40 30

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)