Tárkonyos húsgombócleves

  • 25.08.2010.
  • 4

A tárkony igen jellegzetes és népszerű fűszer hát még húsgombóclevesben. Ez a leves ízletes, tápláló és nem utolsó sorban igen-igen finom.

Összetevők

  • 1 l húsleves (lehet leveskockából is)
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 2 dl tejföl
  • 2 egész tojás
  • 5 dkg búzadara
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek. olaj
  • 1 ek. Vegeta
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál törött fekete bors
  • 1 csokor friss tárkony (vagy szárított)
  • kevés tárkonyecet (vagy citromlé)
  • csipetnyi porcukor

Elkészítés

  1. 1.
    A felforrósított olajon üvegesre pirítom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, valamint a zúzott fokhagymát, és hagyom kihűlni.
  2. 2.
    A darált húst összekeverem a felvert tojásokkal, a Vegetával meg a búzadarával, majd hozzáadom a pirított hagymát és a fűszereket. Az egészet gondosan összekeverem és 10 percig pihentetem.
  3. 3.
    Nedves kézzel apró gombócokat formálok a húsmasszából, és a levesben 20 percig főzöm . A lisztet simára keverem a tejfölben, és folytonos keverés közben felforralom, majd 5 percig főzöm.
  4. 4.
    Végül belekeverem az apróra vágott tárkonyt, és a citromlével meg a cukorral fűszerezem. 10 percnyi pihentetés után tálalom.