Elkészítés
-
1.
A bélszínt megmossuk, szárazra töröljük, a külső hártyáit éles késsel gondosan eltávolítjuk. Szalonna csíkokkal megtűzdeljük, egy kevés sóval köröskörül bedörzsöljük, és füstölésig forrósított olajon minden oldalát hirtelen megkapatjuk, hogy sötétbarna “kéreg” képződjön a felszínén.
-
2.
A megtisztított, felszeletelt zöldséget és a hagymát rádobjuk, és rázogatva néhány percig pirítjuk. A szegfűborsot, a babérlevelet, a kakukkfüvet, az őrölt borsot, beleszórjuk, két szelet citromot és a Vegetát is belekeverjük.
-
3.
Lefedve kb. 20 percig pároljuk, és időnként az elfőtt levét egy kevés vízzel pótoljuk. A párolás félidejében a húst megfordítjuk, és az ecetet is belecsorgatjuk.
-
4.
Amikor a hús megpuhult, a lábasból kiemeljük, és melegen tartjuk.A zöldséget átpasszírozzuk vagy botmixerrel pépesítjük.
-
5.
Serpenyőben, olvasztott vajon a cukrot kevergetve világos aranysárgára karamellizáljuk. A zöldségpürét és a hideg vízzel simára kevert lisztet beleöntjük, és felforraljuk. A tejfölt belekeverjük, és épp csak addig melegítjük, amíg egyet forr.
Tálalás
A húst felszeleteljük, tányérra rendezzük és a mártással leöntjük. Köretként szalvétagombócot vagy krokettet kínáljunk. Citromszeletekkel, cukor nélkül felvert tejszínhabbal, és áfonya dzsemmel díszítjük.
Tanács
A húst szalonna helyett répával, fokhagymával vagy zellergyökérrel is megtűzdelhetjük.
Kis titok
Az ecet kiteljesíti a hús zamatát, a cukor pedig megadja a mártás aromáját és színét.