Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Beállítások

Tejfölös bélszín

  • 15.06.2006.
  • Közepes
  • 6 – 8
  • 75 min

Ezt az ételt a Vegeta konyha csapata a Švejk tiszteletére berendezett prágai sörözőben kóstolta meg. Švejk bizonyára örülne, ha ez az étel sokaknak ízlene, és hasonló sikert aratna, mint a róla szóló könyv.

Összetevők 6 – 8 

  • 1 kg marhabélszín
  • 4 dkg füstölt szalonna
  • 5 ek. olaj
  • ¼ zellergumó
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kis petrezselyemgyökér
  • 1 kis fej hagyma
  • egész fekete boros
  • 4-5 szem szegfűbors
  • 1 babérlevél
  • 1 tk. kakukkfű
  • 1 citrom
  • 1 ek. Vegeta
  • 2-3 ek. ecet
  • 2 dkg vaj
  • 1-2 tk. cukor
  • 1 ek. liszt
  • 2 dl tejföl

Elkészítés

  1. 1.
    A bélszínt megmossuk, szárazra töröljük, a külső hártyáit éles késsel gondosan eltávolítjuk. Szalonna csíkokkal megtűzdeljük, egy kevés sóval köröskörül bedörzsöljük, és füstölésig forrósított olajon minden oldalát hirtelen megkapatjuk, hogy sötétbarna “kéreg” képződjön a felszínén.
  2. 2.
    A megtisztított, felszeletelt zöldséget és a hagymát rádobjuk, és rázogatva néhány percig pirítjuk. A szegfűborsot, a babérlevelet, a kakukkfüvet, az őrölt borsot, beleszórjuk, két szelet citromot és a Vegetát is belekeverjük.
  3. 3.
    Lefedve kb. 20 percig pároljuk, és időnként az elfőtt levét egy kevés vízzel pótoljuk. A párolás félidejében a húst megfordítjuk, és az ecetet is belecsorgatjuk.
  4. 4.
    Amikor a hús megpuhult, a lábasból kiemeljük, és melegen tartjuk.A zöldséget átpasszírozzuk vagy botmixerrel pépesítjük.
  5. 5.
    Serpenyőben, olvasztott vajon a cukrot kevergetve világos aranysárgára karamellizáljuk. A zöldségpürét és a hideg vízzel simára kevert lisztet beleöntjük, és felforraljuk. A tejfölt belekeverjük, és épp csak addig melegítjük, amíg egyet forr.

Tálalás

A húst felszeleteljük, tányérra rendezzük és a mártással leöntjük. Köretként szalvétagombócot vagy krokettet kínáljunk. Citromszeletekkel, cukor nélkül felvert tejszínhabbal, és áfonya dzsemmel díszítjük.

Tanács

A húst szalonna helyett répával, fokhagymával vagy zellergyökérrel is megtűzdelhetjük.

Kis titok

Az ecet kiteljesíti a hús zamatát, a cukor pedig megadja a mártás aromáját és színét.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 494 / 2.065 - -
Zsír g 39,78 - -
Szénhidrát g 6,02 - -
élelmi rost g 0,75 - -
Fehérje g 27,06 - -
g 2,57 0 0
A vitamin μg 3.464,45 87 69
D vitamin μg 25,83 13 13
C vitamin mg 9,50 13 11
Niacin mg 9,83 70 49
Kálium mg 569,05 15 15
Kalcium mg 47,75 5 5
Foszfor mg 283,30 35 35

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)