Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Tejfölös gomba

  • 14.04.2005.
  • Könnyű
  • 4
  • 30 min

Finnország igazi mennyországnak számít a gombaszedők számára, és habár a gomba régen csak a keleti, Oroszországgal határos területeken volt népszerű, mára már a finn konyha is minden vidéken előszeretettel használja az erdei és termesztett gombákat is.

Összetevők

  • 50 dkg gomba (csiperke, laska, vargánya)
  • 4 dkg vaj
  • 1 fej nagy hagyma
  • 1 ek. Vegeta
  • őrölt bors
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 ek. felaprított petrezselyem

Elkészítés

  1. 1.
    A gombát alaposan megmossuk, és negyedekre vágjuk.
  2. 2.
    Serpenyőben a forró vajon Rövid ideig pirítjuk, majd a megtisztított, felaprított hagymát, a Vegetát és a borsot is belekeverjük, és lassú tűzön addig pároljuk, amíg a leve elpárolog.
  3. 3.
    A zsemlemorzsát beleszórjuk, megkeverjük, és még 5 percig pároljuk.
  4. 4.
    A végén a tejfölt is belecsorgatjuk, és megszórjuk a friss petrezselyemmel.

Tálalás

Főtt rizzsel tálaljuk.

Tanács

Ha szárított vargányát használunk, előtte 15 percre áztassuk hideg vízbe.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 283 / 1.183 - -
Zsír g 24,69 - -
Szénhidrát g 13,13 - -
élelmi rost g 2,12 - -
Fehérje g 5,06 - -
g 1,81 0 0
A vitamin μg 949,85 24 19
D vitamin μg 123,23 62 62
C vitamin mg 7,27 10 8
Niacin mg 6,99 50 35
Kálium mg 593,54 16 16
Kalcium mg 81,74 8 8
Foszfor mg 191,44 24 24

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)