Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Tészta bolognai mártással

  • 15.06.2006.
  • Közepes
  • 4
  • 90 min

A Vegeta konyha csapata bolognai látogatása során élvezettel követte végig, hogyan készül az “Annamaria” manufaktúrában a tortellini, a gnocchi (ejtsd: gnyokki),a canelloni, a lasagne, a tagliatelle… A végén pedig mindezeket végigkóstolták – a legendás bolognai mártás kíséretében.

Összetevők

  • 5 dkg füstölt szalonna (vagy bacon)
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 10 dkg zellergumó
  • 4 ek. olívaolaj
  • 3 dkg vaj
  • 25 dkg darált borjúhús
  • 40 dkg tészta (széles metélt, makaróni, spagetti vagy gnyokki)
  • 15 dkg paradicsompüré
  • frissen őrölt bors
  • 1 ek. Vegeta
  • csipetnyi reszelt szerecsendió
  • 1 tk. friss vagy morzsolt oregánó
  • 1 babérlevél
  • 1 dl fehérbor
  • 2 csirkemáj

Elkészítés

  1. 1.
    A szalonnát, a megtisztított hagymát és fokhagymát apróra vágjuk. A megtisztított sárgarépát és a meghámozott zellert lereszeljük.
  2. 2.
    Mély serpenyőben az olajat és a vajat felforrósítjuk, a darált húst rádobjuk, és kevergetve fehéredésig pároljuk. A szalonnát, a hagymát, a sárgarépát, a zellert és a fokhagymát hozzáadjuk és kb. 5 percig pároljuk.
  3. 3.
    A paradicsompürével, egy csipet sót és a Vegetával elkeverve újabb 10 percig pároljuk.
  4. 4.
    Végül a reszelt szerecsendió, az oregánó, a babérlevél, a frissen őrölt borsot és a bor kerül a raguba.
  5. 5.
    Lassú tűzön kb. 1 órán át főzzük, szükség szerint időnként az elpárolgott folyadékot egy kevés vízzel pótoljuk. A főzés vége felé hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt csirkemájat.

Tálalás

A mártást a megforrósított főtt tésztára öntjük, lazán összeforgatjuk, és reszelt parmezán sajttal tálaljuk.

Tanács

A mártáshoz a húst nagy lyukú húsdarálón daráljuk le.

Kis titok

A csirkemájat a főzés vége felé adjuk hozzá, hogy ne száradjon ki a főzés során, és hogy a mártásból kiérződjék kissé a csirkemáj jellegzetes zamata.

Értesítés

Lefagyasztható
Lefagyasztás: a bolognai mártást a recept szerint elkészítjük, de a csirkemájat nem tesszük bele. Hagyjuk kihűlni, és kisebb adagokra osztva a mélyhűtőbe tesszük.
Kiolvasztás: magasabb falú lábasba egy kevés vizet öntünk, a még fagyos mártást a tároló dobozból vagy zacskóból kiéve beletesszük, és lefedve, lassú tűzön felmelegítjük. Ez idő alatt megfőzzük a tésztát.
Fagyasztóban legfeljebb 2 hónapig tárolható.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 598 / 2.500 - -
Zsír g 38,44 - -
Szénhidrát g 34,07 - -
élelmi rost g 3,29 - -
Fehérje g 25,12 - -
g 5,14 0 0
A vitamin μg 8.947,36 224 179
D vitamin μg 19,18 10 10
C vitamin mg 17,63 24 20
Niacin mg 11,15 80 56
Kálium mg 595,52 16 16
Kalcium mg 59,62 6 6
Foszfor mg 314,79 39 39

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)