Elkészítés
-
1.
A szalonnát, a megtisztított hagymát és fokhagymát apróra vágjuk. A megtisztított sárgarépát és a meghámozott zellert lereszeljük.
-
2.
Mély serpenyőben az olajat és a vajat felforrósítjuk, a darált húst rádobjuk, és kevergetve fehéredésig pároljuk. A szalonnát, a hagymát, a sárgarépát, a zellert és a fokhagymát hozzáadjuk és kb. 5 percig pároljuk.
-
3.
A paradicsompürével, egy csipet sót és a Vegetával elkeverve újabb 10 percig pároljuk.
-
4.
Végül a reszelt szerecsendió, az oregánó, a babérlevél, a frissen őrölt borsot és a bor kerül a raguba.
-
5.
Lassú tűzön kb. 1 órán át főzzük, szükség szerint időnként az elpárolgott folyadékot egy kevés vízzel pótoljuk. A főzés vége felé hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt csirkemájat.
Tálalás
A mártást a megforrósított főtt tésztára öntjük, lazán összeforgatjuk, és reszelt parmezán sajttal tálaljuk.
Tanács
A mártáshoz a húst nagy lyukú húsdarálón daráljuk le.
Kis titok
A csirkemájat a főzés vége felé adjuk hozzá, hogy ne száradjon ki a főzés során, és hogy a mártásból kiérződjék kissé a csirkemáj jellegzetes zamata.
Értesítés
Lefagyasztható
Lefagyasztás: a bolognai mártást a recept szerint elkészítjük, de a csirkemájat nem tesszük bele. Hagyjuk kihűlni, és kisebb adagokra osztva a mélyhűtőbe tesszük.
Kiolvasztás: magasabb falú lábasba egy kevés vizet öntünk, a még fagyos mártást a tároló dobozból vagy zacskóból kiéve beletesszük, és lefedve, lassú tűzön felmelegítjük. Ez idő alatt megfőzzük a tésztát.
Fagyasztóban legfeljebb 2 hónapig tárolható.