Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Beállítások

Töltött cukkíni

  • 29.11.2004.
  • Közepes
  • 4
  • 60 min

A török konyha mesterien használj a fűszereket. Aki egyszer ellátogat Isztambul tarka és gazdag piacára, nagy lehetőségek tárulnak fel a különböző fűszerek kincsestárából: fokhagyma, bors, kapor, szegfűszeg…

Összetevők

  • 4 nagyobb cukkíni
  • A töltelékhez:
  • 4 ek. olaj
  • néhány csepp tabasco szósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. mentalevél
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • őrölt bors
  • 5 dkg rizs
  • 1 csokor kapor
  • 2-3 paradicsom
  • 1 fej hagyma
  • 25 dkg darált hús (marha vagy bárány, lehet vegyesen is)
  • 1 ek. Vegeta

Elkészítés

  1. 1.
    A cukkínit hosszában félbevágjuk, a belsejét kiskanállal kivájjuk, és kissé megsózzuk.
  2. 2.
    A töltelékhez a húst két evőkanálnyi olajon kevergetve hirtelen megpirítjuk, hogy szép színe legyen. A megtisztított, lereszelt hagymát, a meghámozott és felaprított paradicsomot rádobjuk, és kevergetve rövid ideig pirítjuk, majd a tűzről lehúzzuk.
  3. 3.
    A rizst tálba szórjuk, és forró, sós vízzel leforrázzuk, majd 10 percig állni hagyjuk.
  4. 4.
    A rizst leszűrjük, és a felaprított petrezselyemmel, a kaporral, a mentával, a zúzott fokhagymával együtt a húshoz keverjük. Borsozzuk, pár csepp tabasco szósszal meglocsoljuk, végül a cukkíni kikapart húsát és a Vegetát is hozzáadjuk. 2-3 evőkanálnyi vizet adunk hozzá, és ízlés szerint sózzuk.
  5. 5.
    Ezzel a töltelékkel a cukkínihajókat megtöltjük, majd kivajazott tűzálló tálba rakosgatjuk, és mindegyikre egy szelet paradicsomot fektetünk. Két deci sós víz és két evőkanálnyi olaj keverékével meglocsoljuk, és alufóliával lefedve 200 ºC-on 30-40 percig sütjük.

Tálalás

A török szokás szerint ezt a finomságot fokhagymás joghurttal tálalhatjuk, amely még jobban felfrissíti.

Tanács

A töltelékhez hosszú szemű rizst használjunk.

Kis titok

Az edény szorosan fedjük le, hogy az étel gőzfürdőben készüljön el. Ezáltal egyenletesen fő meg és nem szárad ki.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 371 / 1.551 - -
Zsír g 30,36 - -
Szénhidrát g 16,03 - -
élelmi rost g 2,71 - -
Fehérje g 13,94 - -
g 4,49 0 0
A vitamin μg 929,47 23 19
E vitamin mg 12,16 55 55
C vitamin mg 27,30 36 30
Niacin mg 10,36 74 52
Kálium mg 663,65 18 18
Foszfor mg 292,28 37 37
Magnézium mg 117,54 39 29

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)