Elkészítés
-
1.
A megmosott kacsát konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, a gerinc mentén éles késsel bemetsszük, óvatosan kiemeljük a csontokat úgy, hogy a combokat érintetlenül hagyjuk.
-
2.
A zsemlét langyos vízbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A kétféle darált húst mély tálba töltjük, a zsemlét, a lehéjazott és felszeletelt kolbászt, a lereszelt parmezánt, a felaprított pisztáciát, a tojást, egy kevés borsot, a finomra aprított petrezselymet meg a Vegeta felét hozzáadjuk, és alaposan összedolgozzuk. Ízlés szerint kissé sózzuk is.
-
3.
A kicsontozott kacsát a maradék Vegeta, egy csipet só és frissen őrölt bors keverékével kívül-belül bedörzsöljük.
-
4.
A kacsát a töltelékkel megtöltjük, a nyílást fehér cérnával bevarrjuk, vagy hústűvel rögzítjük. A kacsát néhány helyen tűvel megszurkáljuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és tepsiben 180 ºC-ra előmelegített sütőbe toljuk.
-
5.
Tíz perc elteltével a brandyvel leöntjük, és meggyújtjuk. Ha a láng elaludt, kb. 1, 5 órán át sütjük úgy, hogy gyakran megforgatjuk, és ha szükséges, egy kevéske vizet öntünk alá.
-
6.
A szép pirosra sült kacsát hagyjuk kissé hűlni, eltávolítjuk a rögzítő tűket vagy cérnát, és óvatosan felszeleteljük.
Tálalás
Ezt az ünnepi kacsát, mlinci-tésztával vagy burgonyapürével és vajon párolt zöldséggel tálaljuk.
Tanács
A kacsát helyettesíthetjük libával, pulykával, jércével vagy csirkével is.
Kis titok
Ha a sütés közben a kacsát bőrét vajjal megkenjük, omlósabb és szebb színű lesz.