Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Beállítások

Töltött kacsa

  • 14.06.2006.
  • Nehéz
  • 6 – 8
  • 140 min

Szentestén bizonyára halat fognak elkészíteni, az újévre malacot és töltött káposztát, karácsonykor pedig lepjék meg a családot és a barátokat a Vegeta töltött kacsájával.

Összetevők 6 – 8 

  • 1 pecsenyekacsa (kb.1,5 – 2 kg)
  • 5 dkg vaj
  • 1 kupica konyak
  • A töltelékhez:
  • 1 zsemle
  • 10 dkg darált borjúhús
  • 80 dkg darált sertésfilé
  • 5 dkg lángolt kolbász
  • 2 dkg parmezán sajt
  • 3 dkg hámozott pisztácia
  • 1 tojás
  • őrölt bors
  • felaprított petrezselyem
  • 2 ek. Vegeta

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott kacsát konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, a gerinc mentén éles késsel bemetsszük, óvatosan kiemeljük a csontokat úgy, hogy a combokat érintetlenül hagyjuk.
  2. 2.
    A zsemlét langyos vízbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A kétféle darált húst mély tálba töltjük, a zsemlét, a lehéjazott és felszeletelt kolbászt, a lereszelt parmezánt, a felaprított pisztáciát, a tojást, egy kevés borsot, a finomra aprított petrezselymet meg a Vegeta felét hozzáadjuk, és alaposan összedolgozzuk. Ízlés szerint kissé sózzuk is.
  3. 3.
    A kicsontozott kacsát a maradék Vegeta, egy csipet só és frissen őrölt bors keverékével kívül-belül bedörzsöljük.
  4. 4.
    A kacsát a töltelékkel megtöltjük, a nyílást fehér cérnával bevarrjuk, vagy hústűvel rögzítjük. A kacsát néhány helyen tűvel megszurkáljuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és tepsiben 180 ºC-ra előmelegített sütőbe toljuk.
  5. 5.
    Tíz perc elteltével a brandyvel leöntjük, és meggyújtjuk. Ha a láng elaludt, kb. 1, 5 órán át sütjük úgy, hogy gyakran megforgatjuk, és ha szükséges, egy kevéske vizet öntünk alá.
  6. 6.
    A szép pirosra sült kacsát hagyjuk kissé hűlni, eltávolítjuk a rögzítő tűket vagy cérnát, és óvatosan felszeleteljük.

Tálalás

Ezt az ünnepi kacsát, mlinci-tésztával vagy burgonyapürével és vajon párolt zöldséggel tálaljuk.

Tanács

A kacsát helyettesíthetjük libával, pulykával, jércével vagy csirkével is.

Kis titok

Ha a sütés közben a kacsát bőrét vajjal megkenjük, omlósabb és szebb színű lesz.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 1005 / 4.201 - -
Zsír g 83,49 - -
Szénhidrát g 3,03 - -
élelmi rost g 0,49 - -
Fehérje g 55,60 - -
g 2,97 0 0
A vitamin μg 788,10 20 16
D vitamin μg 40,37 20 20
Niacin mg 24,87 178 124
Pantoténsav mg 3,14 45 45
Kálium mg 643,20 17 17
Kalcium mg 76,54 8 8
Foszfor mg 490,80 61 61

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)