Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Beállítások

Töltött kel

  • 25.08.2010.
  • 4

A kelkáposzta – bár nem a legnépszerűbb étel – igen sok B vitamint és vasat tartalmaz. Ezért ne féljünk főzni belőle. Íme itt egy töltött kel recept.

Összetevők

  • 1 fej kelkáposzta
  • 50 dkg sovány sertéshús
  • 15 dkg rizs
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. Vegeta
  • 1 ek. liszt
  • 1 tk. piros fűszerpaprika

Elkészítés

  1. 1.
    A kelkáposzta külső, hervadt leveleit leszedem, majd egészben jól megmosom. Annyi Vegetával ízesített forró vizet öntök rá, amennyi ellepi, és kihűlésig benne hagyom.
  2. 2.
    Ezután lecsöpögtetem, és óvatosan szétnyitom a leveleket. Félreteszem. A hagymát nagyon apróra vágom.
  3. 3.
    A húst és a szalonnát ledarálom, hozzáadom a tojásokat meg a rizst, és jól összedolgozom.
  4. 4.
    A kellevelek köze it megtöltöm a húsos keverékkel, és az egészet cérnával átkötözöm. (A kelkáposzta jócskán megnő!) Beteszem egy megfelelő méretű fazékba.
  5. 5.
    A hagymát beleszórom, és a leszűrt levet (2 decit félreteszek belőle) ráöntöm. Fedő alatt, kis lángon puhára párolom. Közben az olajon megfuttatoma lisztet, majd a tűzről lehúzva gyorsanbelekeverem a pirospaprikát és ráöntöma félretett levet.
  6. 6.
    Simára keverem, felforralom.A már puha töltött kelt óvatosan, lapátkanál segítségével kiszedem a fazékból. A visszamaradt lébe beleöntöm a paprikás mártást, Vegetával megízesítem, jól összekeverem és felforralom. Végül a tejfölt is belekeverem, de már nem forralom.
  7. 7.
    A töltött kelt úgy szeletelem, mint a tortát, és a mártással tálalom.