Töltött paradicsom francia módra

  • 25.08.2010.
  • 4

Tanuljunk egy kicsit a franciáktól és nézzünk egy tepsiben készült töltött paradicsomreceptet. A paradicsom kiváló nyersen is salátákhoz, vagy magában, de főzve még nagyobb a tápértéke.

Összetevők

  • 8 nagy almaparadicsom
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 5 dkg vaj (vagy margarin)
  • diónyi vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. Vegeta
  • törött fehér bors

Elkészítés

  1. 1.
    A paradicsomot töltésre előkészítem: a száránál úgy kanyarítom ki a belsejét, hogy némi paradicsomhús maradjon benne.
  2. 2.
    Serpenyőbe teszem a vajat és felolvasztom. Ráteszem a lecsöpögtetett és finomra aprított petrezselyemzöldet, a megtisztított és apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, majd egy-két percig pirítom.
  3. 3.
    Ezután hozzáadom a kivájt paradicsomforgácsot, és fedő alatt néhány percig párolom. Végül belekeverek 3 evőkanál zsemlemorzsát.
  4. 4.
    A tűzről lehúzom, hozzáadok 1 evőkanál reszelt sajtot, és az egészet alaposan összekeverem.
  5. 5.
    A keveréket betöltöm a paradicsomokba. Kis tepsibe rakom a megtöltött zöldségeket.
  6. 6.
    A maradék zsemlemorzsát összekeverem a megmaradt reszelt sajttal és elosztom a paradicsomok tetején.
  7. 7.
    Előmelegített, forró sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg egybefüggő réteg nem keletkezik rajtuk.