Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Beállítások

Töltött pulykaszeletek

  • 12.06.2006.
  • Közepes
  • 4
  • 60 min

Horvátországban hagyománynak számít, hogy a pulykát mlinci-tésztával fogyasztják, és sokan nem cserélnék el semmilyen más ételkülönlegességre. A könnyű étel a zsírmentes fehér húsnál kezdődik, amelyből a Vegeta konyhájában megszületett egy izgalmas, mostanra már széleskörűen elfogadott ételkülönlegesség.

Összetevők

  • 8 szelet pulykamell filé (kb. 70 dkg)
  • 1 ek. Vegeta
  • 4 ek. olaj
  • citromlé
  • 20 dkg spenót
  • őrölt bors
  • 2 dkg vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg szeletelt trappista vagy gouda sajt
  • 3 dkg liszt
  • 0,5 dl fehérbor

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott, leszárogatott hússzeleteket kissé kiveregetjük, Vegetával megszórjuk, és a citromlével meglocsoljuk.
  2. 2.
    A megmosott, megtisztított spenótot lobogva forró, enyhén sós vízben 3 percig főzzük, majd jól leszűrjük, és vágódeszkán, késsel felaprítjuk.
  3. 3.
    Serpenyőben a felforrósított vajon a megtisztított, finomra aprított hagymát üvegesre pároljuk, a spenótot, a zúzott fokhagymát, a borsot, meg egy csipet sót hozzáadunk, jól összekeverjük, és hagyjuk kihűlni.
  4. 4.
    A zöldségkeverékből minden szelet húsra egy púpozott evőkanálnyit halmozunk, és 1-1 szelet sajttal betakarjuk. A hússzeleteket félbehajtjuk, a széleit fogpiszkálóval rögzítjük.
  5. 5.
    A kis batyukat lisztben meghempergetjük, és forró olajon mindkét oldalukon kb.7 percig sütjük. A végén a visszamaradt pecsenyelébe egy kevés vizet öntünk, a bort is belelocsoljuk, és felforraljuk.

Tálalás

A töltött hússzeleteket meleg tányérra rakjuk és leöntjük a forró boros pecsenyelével. Főtt rizzsel kínáljuk, ami laktató és egyben könnyű köret.

Tanács

A töltött hússzeletek mellé vajon párolt vegyes zöldséget is készíthetünk.

Kis titok

Amikor a hússzeleteket megtöltjük, ügyeljünk arra, hogy a töltelék ne érjen a hús széléig, mert a félbehajtás után könnyebb lesz összetűzni.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 595 / 2.487 - -
Zsír g 36,64 - -
Szénhidrát g 11,20 - -
élelmi rost g 2,31 - -
Fehérje g 52,07 - -
g 0,94 0 0
A vitamin μg 3.675,60 92 74
D vitamin μg 23,17 12 12
C vitamin mg 23,01 31 26
Niacin mg 20,67 148 103
Kálium mg 813,46 22 22
Kalcium mg 268,71 27 27
Foszfor mg 495,91 62 62

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)