Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Töltött sült ponty

  • 23.01.2004.
  • Könnyű
  • 4
  • 60 min

A tavak és nyugodt folyóágak legbüszkébb lakója a ponty, amely minden horgász legnagyobb trófeája. A szlavóniai halpaprikás vagy sült hal burgonya körettel mindig különleges ételnek számít. Ha még dióval is megszórjuk, biztosan megállja a helyét az ünnepi alkalmakkor is.

Összetevők

  • 1 ponty (kb.1,2 kg)
  • 2 ek. felaprított petrezselyem
  • 10 dkg dióbél
  • őrölt bors
  • 3 ek. citromlé
  • 1 ek. Vegeta

Elkészítés

  1. 1.
    A pontyot megtisztítjuk, megmossuk és konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. A halra a citromlevet rácsorgatjuk, majd minkét oldalát Vegetával bedörzsöljük.
  2. 2.
    A durvára darabolt diót a borssal és a petrezselyemmel összekeverjük, és a hal belsejébe töltjük.
  3. 3.
    A halat kiolajozott tepsibe rakjuk, és 200 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Sütés közben 2-3 evőkanálnyi meleg vizet öntünk alá, nehogy lesüljön.

Tálalás

A sült pontyot főtt burgonyával és zöldsalátával tálaljuk.

Tanács

Ezt az ételt más folyami halból is elkészíthetjük, pl. pisztrángból vagy süllőből.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 547 / 2.286 - -
Zsír g 32,00 - -
Szénhidrát g 6,00 - -
élelmi rost g 1,00 - -
Fehérje g 55,00 - -
g 1,59 0 0
A vitamin μg 218,00 5 4
D vitamin μg 120,00 60 60
C vitamin mg 13,00 17 14
Niacin mg 16,00 114 80
Kálium mg 1.155,00 31 31
Kalcium mg 152,00 15 15
Foszfor mg 1.326,00 166 166

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)