Töltött tök

  • 25.08.2010.
  • 4

A töltött tök is kicsit megpirítva nyújt fenséges látványt és kelti fel az éhes száj étvágyát. Ezt az ételt vegetáriánusok is fogyaszthatják, mert nincs benne hús.

Összetevők

  • 1 kg spárgatök
  • 2 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 2 púpozott ek. zsemlemorzsa
  • 1 ek. Vegeta
  • 1 ek. vágott petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma
  • törött fekete bors
  • A tálaláshoz:
  • 4 adag gomba-, sajt- vagy paradicsommártás

Elkészítés

  1. 1.
    A tököt meghámozom és hosszában félbevágom. Magos belét kanállal kikaparom, és az üreges tök belső falát megsózom.
  2. 2.
    A töltelékhez a tojásokat felverem, hozzáadom a zsemlemorzsát. Zúzott fokhagymával, Vegetával, törött borssal fűszerezem.
  3. 3.
    A masszát a két fél tök üregébe kenem, és tepsire fektetem. A tejfölt megsózom és rálocsolom a tetejére, majd az ételt befedem.
  4. 4.
    Betolom az előmelegített, forró sütőbe. Húsz-huszonöt percig párolom, végül a fedőt leveszem, és a tetejét kissé megpirítom.
  5. 5.
    Tálaláskor a két fél tököt keresztbe félbevágom, meghintem a petrezselyemzölddel, és egy-egy adagot tányérra csúsztatok. Külön tálalom hozzá az ízlés szerint választott meleg mártást.