Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Tüzes saláta paprikából és uborkából

  • 04.02.2005.
  • Közepes
  • 4
  • 70 min

Semleges ízű ételhez (pl. főtt burgonyához) tálaljuk fel ezt a tüzes salátát, mely színes nyári zöldségből készül. Ennek az ételnek a csípőssége széles skálán mozoghat, attól függően, hogy mennyi paprikát és teszünk bele.

Összetevők

  • 2 sárga húsú paprika
  • 3 piros húsú paprika
  • 1 kisebb kígyóuborka
  • 2 kicsi zöld csilipaprika
  • 1 fej fehér salátahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 pár debreceni virsli (vagy bőrös virsli)
  • 2 ek. frissen aprított metélőhagyma
  • durvára őrölt bors
  • A salátaöntethez:
  • 2-3 ek. borecet
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 2 ek. Vegeta

Elkészítés

  1. 1.
    A paprikákat félbevágjuk, és kicsumázzuk. A héjas felükkel lefelé sütőlemezre rakjuk. Sütőben, 200 ºC-on 15-20 percig sütjük, hogy a héja “megégjen”. Melegen tálba rakjuk és folpackkal lefedjük.
  2. 2.
    Öt percig állni hagyjuk, majd a külső, “celofános” héjat könnyedén lehúzzuk róla, és húsát feldaraboljuk. Az uborkát meghámozzuk, hosszában félbe vágjuk, magjait kikaparjuk, húsát felszeleteljük.
  3. 3.
    A csilipaprikát hosszában kettévágjuk, magjait kikaparjuk. A hagymát megtisztítjuk, nagyon vékony karikákra szeljük. a lehéjazott fokhagymát széles kés lapjával összenyomjuk.
  4. 4.
    A kolbászt vízben forrástól számítva 5 percig főzzük, majd hagyjuk kissé kihűlni, és kb.2 centis darabokra vágjuk. Az összes hozzávalót lazán összeforgatjuk.
  5. 5.
    Az öntethez a Vegetát egy deci vízzel és borecettel összekeverjük, majd 10 percig állni hagyjuk. Ezután az olívaolajat is belecsorgatjuk.
  6. 6.
    Az öntettel a salátát meglocsoljuk, jól összekeverjük, és 30 percig állni hagyjuk.

Tálalás

A tálalás előtt meghintjük a finomra aprított metélőhagymával és a frissen őrölt borssal.

Tanács

A kolbászt főzés helyett süthetjük is.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 274 / 1.145 - -
Zsír g 20,71 - -
Szénhidrát g 19,27 - -
élelmi rost g 3,98 - -
Fehérje g 6,03 - -
g 5,92 0 0
A vitamin μg 7.397,63 185 148
D vitamin μg 10,80 5 5
E vitamin mg 4,58 21 21
C vitamin mg 413,69 552 460
Kálium mg 571,38 15 15
Kalcium mg 39,30 4 4
Foszfor mg 87,14 11 11

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)