Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Vadhús ínyenc mártásban

  • 19.07.2005.
  • Közepes
  • 4
  • 40 min

A vadhúsból készült étel már rég nemcsak a vadászok kiváltsága. A szarvasgerincet ünnepekre is készíthetjük, így emelve az különleges alkalom hangulatát.

Összetevők

  • 50 dkg szarvasgerinc
  • 1 tk. Vegeta
  • 1 ágacska friss rozmaring
  • 1 tk. morzsolt majoránna
  • 2 ek. mustár
  • 1 dl olívaolaj
  • 5 dkg húsos szalonna
  • 2 dkg vaj
  • 4-5 szem borókabogyó
  • 1 kupica gin
  • 2 dl sherry vagy száraz fehérbor
  • 1 tk. étkezési keményítő

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott, leszárogatott húst a csontról óvatosan lefejtjük.
  2. 2.
    A friss rozmaringot felaprítjuk, és a majoránnával meg a mustárral összekeverjük.
  3. 3.
    A húst a Vegetával megszórjuk, a fűszeres mustárral megkenjük, mély tálba tesszük, és fél deci olívaolajjal leöntjük. Néhány órán át fóliával letakarva állni hagyjuk, de legjobb, ha egy egész éjszakán át érleljük.
  4. 4.
    A húst a pácból kiemeljük, vastagabb szeletekre vágjuk, mindegyik szeletet egy vékony szelet húsos szalonnába tekerjük, majd konyhai cérnával összekötjük vagy fogpiszkálóval összetűzzük.
  5. 5.
    Lábasban, a maradék olívaolaj és a vaj keverékén a húst minden oldalán hirtelen megsütjük. A rozmaringot és a borókabogyót rádobjuk, a ginnel meglocsoljuk, meggyújtjuk, és megvárjuk, amíg a láng elalszik. A borral felöntjük, és kissé megsózzuk.
  6. 6.
    A húst lassú tűzön, félig lefedve addig pároljuk, amíg a levét majdnem teljesen elfővi. Az evőkanálnyi hideg vízzel simára kevert keményítőt belekeverjük, és már csak egyet forralunk rajta.

Tálalás

A hússzeleteket burgonyatallérral vagy krokettel, sárgabarack kompóttal és vörösáfonya dzsemmel tálaljuk.

Tanács

A szarvasgerincet helyettesíthetjük marhahússal is. A gin helyett szilvapálinkát is használhatunk. A gin vagy a pálinka ne legyen hideg, mert nem gyullad meg!

Kis titok

Ahhoz, hogy a hús és a mártás a legjobb állagú legyen, fontos, hogy a húst közepes lángon süssük.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 549 / 2.295 - -
Zsír g 36,41 - -
Szénhidrát g 3,23 - -
élelmi rost g 0,21 - -
Fehérje g 33,07 - -
g 0,84 0 0
A vitamin μg 152,90 4 3
D vitamin μg 19,30 10 10
E vitamin mg 5,01 23 23
Niacin mg 8,99 64 45
Kálium mg 515,75 14 14
Foszfor mg 306,49 38 38
Magnézium mg 40,11 13 10

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)