Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Vargányaleves hajdinával

  • 07.04.2005.
  • Könnyű
  • 6 – 8
  • 40 min

A hajdina tápláló és könnyen emészthető étel, mely a hideg téli napokon nagyon kellemes leves formájában, friss vagy szárított vargányával.

Összetevők 6 – 8 

  • 20 dkg hajdina
  • 30 dkg friss vargánya (vagy 5 dkg szárított)
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. Vegeta
  • őrölt bors
  • 1 ek. felaprított petrezselyem

Elkészítés

  1. 1.
    A vargányát megtisztítjuk, felvágjuk, leöntjük forró vízzel, majd leszűrjük. Ha szárított vargányával készítjük, főzés előtt 15-20 percre langyos vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, és ugyanúgy használjuk, mint a frisset. A hajdinát meleg vízben megmossuk.
  2. 2.
    A lehéjazott, finomra vágott hagymát serpenyőben, forró olajon kevergetve megpirítjuk, a vargányát és a hajdinát rádobjuk, Vegetát, és borssal meghintjük, és 2 liter vízzel felöntjük.
  3. 3.
    A levest kb. 20 percig főzzük, amíg a gomba és a hajdina megpuhul benne.

Tálalás

Megszórjuk petrezselyemmel és forrón tálaljuk.

Tanács

Különleges ízhatást érhetünk el, ha tálalás előtt a tányérokba egy kanál tejfölt és néhány csepp friss citromlevet teszünk, arra merjük rá a forró levest.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 129 / 539 - -
Zsír g 4,26 - -
Szénhidrát g 21,17 - -
élelmi rost g 2,97 - -
Fehérje g 3,81 - -
g 0,62 0 0
A vitamin μg 24,37 1 0
D vitamin μg 28,50 14 14
E vitamin mg 2,66 12 12
Niacin mg 3,87 28 19
Kálium mg 233,17 6 6
Foszfor mg 121,49 15 15
Magnézium mg 59,99 20 15

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)