Víkendsaláta kétféle öntettel

  • 05.05.2006.
  • Könnyű
  • 4
  • 40 min

A népszerűségi ranglistán a hagyományos francia-, illetve oroszhússalátát a modern saláták követik, melyeket főételként, előételként és köretként is feltálalhatunk.

Összetevők

  • 10 dkg gépsonka
  • 10 dkg félkemény sajt
  • 5 dkg csemegekukorica (konzerv)
  • 2 ek. kapribogyó
  • 10 dkg savanyú uborka
  • A joghurtos salátaöntethez:
  • 1 tubus majonéz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 dl joghurt
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 1 ek. Vegeta
  • A mustáros salátaöntethez:
  • 2 tk. mustár
  • 3-4 tk. gyümölcsecet
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 ek. cukor
  • 1 csokor metélőhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 1 tk. vegeta
  • A tálaláshoz:
  • 5 dkg rukkolasaláta (vagy galambbegy saláta)
  • 2-3 főtt tojás

Elkészítés

  1. 1.
    A sonkát, a sajtot és az megmosott uborkát héjastól vékony csíkokra vágjuk, a levétől lecsöpögtetett csemegekukoricával és a kapribogyóval együtt. Lazán összeforgatjuk. és fele-fele arányban két mély salátástálba szórjuk.
  2. 2.
    A joghurtos öntethez a majonézt egy másik tálkába nyomjuk, zúzott fokhagymát, a Vegetát és a finomra aprított metélőhagymát és a joghurtot hozzáadjuk, és simára keverjük. Az egyik adag sonkás zöldséggel összeforgatjuk.
  3. 3.
    A mustáros öntethez a mustárt, az ecetet, a cukrot, egy kevés sót és egy kevés Vegetát, ízlés szerint összekeverünk, majd fél órát állni hagyjuk. Ezután az olajat belecsorgatjuk, a felaprított metélőhagymát beleszórjuk, és jól összekeverjük. A másik adag sonkás zöldségre locsoljuk és összekeverjük.

Tálalás

Két nagy tányérra vagy két tálba megmosott és leszárogatott galambbegy vagy rukkola salátaleveleket helyezünk, a kétféle, jól lehűtött salátát rákanalazzuk, Keménytojás cikekkel díszítjük.

Tanács

A salátaönteteket a tálalás előtt pár órával is elkészíthetjük, és tálalásig hűtőben tároljuk. Az évszaktól, alkalomtól függetlenül az önteteket más salátákhoz is felhasználhatjuk.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 522 / 2.182 - -
Zsír g 44,85 - -
Szénhidrát g 15,54 - -
élelmi rost g 0,65 - -
Fehérje g 16,85 - -
g 1,49 0 0
A vitamin μg 161,13 4 3
D vitamin μg 14,82 7 7
E vitamin mg 21,22 96 96
C vitamin mg 10,64 14 12
Kálium mg 362,37 10 10
Kalcium mg 373,24 37 37
Foszfor mg 326,20 41 41

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)