Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Zöld leves – Caldo verde

  • 16.06.2004.
  • Könnyű
  • 4
  • 45 min

A Caldo verde, szó szerint lefordítva zöld leves, a portugálok nemzeti étele. Nem kell megvárnia, míg sikerül eljutni a leves őshazájába, mert most Portugália eljön Önhöz! A kitűnő íz kicsit sem lesz idegen, és éppen ez adja meg az étel varázsát.

Összetevők

  • 25 dkg burgonya
  • 50 dkg kelkáposzta
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • 1 ek. felaprított petrezselyem
  • 15 dkg lángolt kolbász (vagy debreceni kolbász)
  • 1 ek. Vegeta

Elkészítés

  1. 1.
    A burgonyát meghámozzuk, és negyedekre szeljük, a kelkáposztát csíkokra vágjuk, a lehéjazott hagymát apróra felkockázzuk.
  2. 2.
    Fazékban az olajat megforrósítjuk, a hagymát rádobjuk, és kevergetve üvegesre pároljuk. Megtisztított, zúzott fokhagymát, a burgonyát, a kelkáposztát és a Vegetát beleszórjuk, majd felöntjük annyi forró vízzel, hogy az egészet ellepje. Megkeverjük, és lefedve kb. 20 percig főzzük, amíg a zöldség megpuhul.
  3. 3.
    A zöldséget levével együtt azon forrón turmixgépbe töltjük, és krémesen simára keverjük. A fazékba visszaöntjük, 4 deci forró vízzel felöntjük, megborsozzuk, és rövid ideig főzzük.
  4. 4.
    A debrecenit vagy kolbászt megfőzzük, felkarikázzuk, és a leveshez adjuk.

Tálalás

A levest szükség szerint a végén megsózzuk, megszórjuk petrezselyemmel és feltálaljuk.

Tanács

A turmixolás előtt 1-2 levél kelkáposztát kiemelhetünk, és tálaláskor a tányérokba elosztva erre merjük a forró levest. A kelkáposzta helyett mangoldlevéllel is készíthetjük.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 342 / 1.430 - -
Zsír g 22,95 - -
Szénhidrát g 23,87 - -
élelmi rost g 4,88 - -
Fehérje g 13,61 - -
g 2,82 0 0
A vitamin μg 11.176,10 279 224
D vitamin μg 40,50 20 20
C vitamin mg 161,48 215 179
Niacin mg 6,03 43 30
Kálium mg 1.011,81 27 27
Kalcium mg 214,17 21 21
Foszfor mg 174,96 22 22

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)