Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Zöldséges frikasszé rizzsel

  • 09.06.2006.
  • Közepes
  • 4
  • 60 min

Ennek az ételnek az egyedi ízét a különféle zöldségek együttese, az olívaolaj és a vaj keveréke, valamint a tejföl és a tojássárgája adja meg. És természetesen, a bor. Ilyen egyszerű.

Összetevők

  • 25 dkg sárgarépa
  • 2 ek. olívaolaj
  • 4 dkg vaj
  • 25 dkg cukkíni
  • 1 ek. Vegeta
  • 15 dkg zsenge zöldbab
  • 20 dkg brokkoli
  • 15 dkg csemegekukorica
  • 0,5 dl habzóbor (v. pezsgő)
  • 0,5 dl főzőtejszín
  • 1 tojássárgája
  • A rizs körethez:
  • 25 dkg rizs
  • 2 dkg vaj
  • 0,5 dl bor
  • 2 tk. Vegeta

Elkészítés

  1. 1.
    A megtisztított, csíkokra vágott sárgarépát az olívaolaj és a vaj keverékén serpenyőben addig pároljuk, amíg félig megpuhul.
  2. 2.
    Ezután hozzáadjuk a megmosott, héjastól csíkokra vágott cukkínit, a Vegetát és készre puhára főzzük. (Vigyázzunk, nehogy a zöldség szétfőjön!)
  3. 3.
    A megtisztított zsenge zöldbabot és a rózsáira szedett brokkolit lobogva forró, sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük.
  4. 4.
    A párolt sárgarépát és a cukkínit a pezsgővel felöntjük, majd a zöldbabot, a leszűrt, leöblített csemegekukoricát és a brokkolit is hozzáadjuk. A tejszínt beleöntjük, felforraljuk, és ha a tűzről lehúzva kissé kihűlt, a tojássárgáját is belekeverjük.
  5. 5.
    A rizst enyhén sós vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük. Serpenyőben a vajat megolvasztjuk, a leszűrt rizst, a bort és a vizet hozzáadjuk. A Vegetával meghintjük, és egyet forralunk rajta.

Tálalás

A zöldséges frikasszét a rizzsel tálaljuk fel.

Tanács

A frikasszét másképpen is elkészíthetjük. A párolt zöldséget tűzálló edénybe simítjuk, és a forró zöldséget a két tojássárgájával simára kevert tejföllel meglocsoljuk. 200 ºC-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. A forró ételhez zöldsalátát tálalunk fel.

Kis titok

Fontos a zöldségeket keménységük alapján főzni. A prošek ízt ad az ételnek és megakadályozza, hogy a dinsztelés alatt a puhább zöldségek szétfőjenek.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 642 / 2.684 - -
Zsír g 44,83 - -
Szénhidrát g 62,94 - -
élelmi rost g 9,65 - -
Fehérje g 14,46 - -
g 0,92 0 0
A vitamin μg 19.149,90 479 383
D vitamin μg 36,64 18 18
C vitamin mg 54,03 72 60
Niacin mg 20,65 147 103
Kálium mg 1.203,63 33 33
Foszfor mg 894,48 112 112
Magnézium mg 430,40 143 108

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)