Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Zöldséges rétes leveles tésztából

  • 13.06.2006.
  • Nehéz
  • 6
  • 80 min

A Zöldséges rétes hamar meghódítja majd az édesszájúakat is. Nem kis bátorságra vall, ha a rétesbe gyümölcs, sajt vagy hús helyett zöldséget töltünk. Az ízét tekintve azonban többszörösen megtérül a vállalkozó kedvünk.

Összetevők

  • 1 csomag mélyhűtött leveles tészta
  • 40 dkg brokkoli
  • 25 dkg sárgarépa
  • 2 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • reszelt szerecsendió
  • őrölt fehér bors
  • 1 ek. reszelt parmezán sajt
  • 2 tk. Vegeta
  • A nyújtáshoz
  • 5 dkg liszt
  • A kenéshez:
  • 1 tojás
  • A szóráshoz:
  • 2 tk. szezámmag

Elkészítés

  1. 1.
    A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, lobogva forró, sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük. A sárgarépát megtisztítjuk, vastagabb szeletekre vágjuk, és a brokkoli főzővizében forrástól számítva 5 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük.
  2. 2.
    Mély tálban a tojást, a tejfölt, a felaprított fokhagymát, a reszelt szerecsendiót, a borsot, a parmezán sajtot és egy csipet sót simára keverünk.
  3. 3.
    A szobahőmérsékleten felengedett leveles tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét belisztezett deszkán 35×30 cm-es lappá kinyújtjuk
  4. 4.
    A tésztalap közepére a brokkoli és a sárgarépa felét rákanalazzuk, egy teáskanálnyi Vegetával meghintjük. A tejfölös tojásos keverék felét a zöldségekre locsoljuk. A tészta széleit megkenjük a felvert tojással, összeborítjuk, és körben jól összenyomkodjuk, nehogy a töltelék kifolyjon.
  5. 5.
    A tészta tetejét éles késsel bevagdaljuk (vigyázzunk, hogy ne vágjuk át a tésztát teljesen!) és a felvert tojással megkenjük, és a fele szezámmaggal megszórjuk.
  6. 6.
    Ezt a folyamatot a tészta másik felével is megismételjük. A rétes-rudakat kivajazott, belisztezett tepsibe vagy sütőlemezre tesszük, és 220 ºC-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt szép aranysárgára sütjük.

Tálalás

Ha kissé kihűlt, 4-5 centi széles szeletekre vágjuk, és meleg előételként, vagy főételként tálaljuk.

Tanács

A leveles tésztát kerek sütőtálban is süthetjük, így zöldséges pitét kapunk. A zöldséget az évszakhoz igazítsuk.

Kis titok

Hogy a tészta ne maradjon nedves, a sütés előtt a tetejét rácsosra bevagdossuk. Egyben vigyázzunk arra, hogy a felvert tojást csak a tetejére kenjük, mert ha a szélére is kerül, a tészta nem fog rendesen “feljönni” a sütőben.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 590 / 2.466 - -
Zsír g 36,65 - -
Szénhidrát g 54,35 - -
élelmi rost g 4,89 - -
Fehérje g 12,10 - -
g 1,67 0 0
A vitamin μg 12.635,60 316 253
D vitamin μg 19,18 10 10
E vitamin mg 7,73 35 35
C vitamin mg 6,73 9 7
Kálium mg 259,44 7 7
Kalcium mg 110,56 11 11
Foszfor mg 156,19 20 20

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)