Elkészítés
-
1.
A karfiolt kisebb, egyforma darabokra tördeljük. A burgonyát megtisztítjuk, 2 centis kockákra vágjuk.
-
2.
Közben a vizet fölforraljuk, a sóval és a cukorral ízesítjük. Hozzáadjuk a karfiolt, a burgonyát, a borsót és répát, a 2 centis darabokra vágott zöldbabot, a közepes kockákra darabolt retket. Amint újra forr, kis lángra állítjuk, 10 percig főzzük.
-
3.
A rákfarkakat beledobjuk, még 3-5 percig főzzük. Ezután leszűrjük, de a főzőlevének kb. a felét is félretesszük.
-
4.
A vajat egy fazékban fölolvasztjuk és a lisztet kevergetve megforrósítjuk rajta, de vigyázzunk, ne piruljon meg. A tejjel fölöntjük, a fele tejfölt hozzáadjuk, a Vegetával ízesítjük. Folyamatosan keverve fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, 5 percig főzzük.
-
5.
A főtt zöldséget és rákot hozzáadjuk, 5 percig főzzük, ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés félretett főzőlével higitjuk.
-
6.
A tojássárgáját a félretett tejföllel és egy kevés forró lével simára keverjük, a tűzről lehúzott levest ezzel dúsítjuk.
Tálalás
A leves tetejét finomra vágott kaporral megszórjuk.
Kis titok
Főzhetjük kevesebb tejjel is, ilyenkor a zöldség főzőlevét használjuk helyette.