Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Zöldségleves rákfarkakkal

  • 14.04.2005.
  • Közepes
  • 4 – 6
  • 50 min

Laktató, sűrű leves Finnországból, melyben a sokféle zöldség kombinációját a hozzáadott rákfarok emeli igazi kulináris élvezetté.

Összetevők 4 – 6 

  • 35 dkg karfolrózsa
  • 30 dkg burgonya
  • 1,5 l víz
  • 1 teáskanál
  • 2 teáskanál kristálycukor
  • 15 dkg fagyasztott zöldborsó és sárgarépakocka vegyesen
  • 20 dkg zöldbab
  • 5 dkg vajretek
  • 20 dkg tisztított rákfarok
  • 5 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • 2 dl tejföl (lehet tejszín is)
  • 1 evőkanál Vegeta
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál finomra vágott kapor

Elkészítés

  1. 1.
    A karfiolt kisebb, egyforma darabokra tördeljük. A burgonyát megtisztítjuk, 2 centis kockákra vágjuk.
  2. 2.
    Közben a vizet fölforraljuk, a sóval és a cukorral ízesítjük. Hozzáadjuk a karfiolt, a burgonyát, a borsót és répát, a 2 centis darabokra vágott zöldbabot, a közepes kockákra darabolt retket. Amint újra forr, kis lángra állítjuk, 10 percig főzzük.
  3. 3.
    A rákfarkakat beledobjuk, még 3-5 percig főzzük. Ezután leszűrjük, de a főzőlevének kb. a felét is félretesszük.
  4. 4.
    A vajat egy fazékban fölolvasztjuk és a lisztet kevergetve megforrósítjuk rajta, de vigyázzunk, ne piruljon meg. A tejjel fölöntjük, a fele tejfölt hozzáadjuk, a Vegetával ízesítjük. Folyamatosan keverve fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, 5 percig főzzük.
  5. 5.
    A főtt zöldséget és rákot hozzáadjuk, 5 percig főzzük, ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés félretett főzőlével higitjuk.
  6. 6.
    A tojássárgáját a félretett tejföllel és egy kevés forró lével simára keverjük, a tűzről lehúzott levest ezzel dúsítjuk.

Tálalás

A leves tetejét finomra vágott kaporral megszórjuk.

Kis titok

Főzhetjük kevesebb tejjel is, ilyenkor a zöldség főzőlevét használjuk helyette.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 348 / 1.455 - -
Zsír g 20,72 - -
Szénhidrát g 27,46 - -
élelmi rost g 4,45 - -
Fehérje g 15,46 - -
g 4,46 0 0
A vitamin μg 3.048,10 76 61
D vitamin μg 106,75 53 53
C vitamin mg 38,64 52 43
Niacin mg 5,66 40 28
Kálium mg 644,45 17 17
Kalcium mg 192,76 19 19
Foszfor mg 244,20 31 31

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)